Emotional NomadsNederland – 90 min. Alle leeftijden.
Genre: documentaire
Regie: Jindra Markus
Scenario: Jindra Markus
Muziek: J.P. den Tex & Emotional Nomads
Met: Jan-Piet den Tex, Bart de Ruiter, Bart van Poppel, Sander Janssen, Belou den Tex, Jac Bico, Leon Klaasse

 

"fascinerend portret over een stel muzikanten
en hun drives en passies "

 

Emotional Nomads
JP (Jan-Piet) den Tex is een zwerver, een 'emotional nomad' in het muzikale landschap tussen Amerika, Europa en het Franse chanson. Eind jaren negentig maakt hij furore met zijn groep "Emotional Nomads" met open en eerlijke songs. De film vertelt het verhaal van deze groep muzikanten op weg naar hun optredens, studio-opnames en geeft ook een kijkje in hun prive levens en hun verdere passies. Voor allen geldt de zoektocht naar liefde. Voor JP, de zanger/songwriter en bandleider is dat naast de liefde voor muziek die voor zijn dochter Belou, maar ook de verloren liefde voor zijn ex-vriendin Claire die hem altijd geïnspireerd heeft in zijn songs. De liefde van bas gitarist Bart is een platonische voor verzetsheldin Hannie Schaft. Een veilige liefde ook die hem nooit kan kwetsen zoals levenden dat wel kunnen. Voor Sound Producer Sander Janssen, veelvuldig bekroond voor zijn producties voor o.a. Acda & de Munnik en Dik Hout, wordt de liefde voor de allerbeste muziekproducties hem uiteindelijk fataal. Door zijn enorme drive om te presteren op het allerhoogste niveau ontdekt hij pas later zijn zwakke gezondheid en krijgt een beroerte. Liefdevol zijn de beelden als hij wordt meegenomen naar optredens, muziekopnames, gewoon een dagje naar het strand maar ook in de begeleiding naar een comeback. Dochter Belou tenslotte raakt verliefd op een muzikant en maakt de (muzikale)cirkel weer rond met het krijgen van een muzikantendochtertje.
"Emotional Nomads" is een intrigerend portret over een stel muzikanten die een fascinerend beeld geeft van hun drives, passies, persoonlijk leven en above-all hun muzikale hoogtepunten!

Regisseur Jindra Markus
Jindra Markus (1949) is zijn carrière begonnen als assistent regisseur van Paul Verhoeven in zijn films "Soldaat van Oranje", "Spetters" , De Vierde Man" en " Flesh and Blood". Tussen deze grote films door, begon hij ook zelf met regisseren en was ook regisseur van o.a. bekroonde films als "Icefree", "Girl Of Stone" en "Het Lot". In 1989 kwam zijn grote filmdoorbraak met "Wilde Harten". Deze film werd opgevolgd door de in Roemenië opgenomen kleine film "A Milky Way", een intelligente komedie over een tekort aan melk. Deze productie was tevens de eerste van zijn docudrama's. Markus ontwikkelde zich tot een succesvol Tv-regisseur en producer. Zijn laatste projecten zijn "Emotional Nomads" en "Andrea's Stad", een documentaire over de actrice Andrea Domburg en haar relatie met Amsterdam, inmiddels door de TROS op televisie uitgezonden. Voor deze laatste documentaire ontving hij een prijs voor Beste Docu.

Over zijn film zegt Jindra het volgende: "In Emotional Nomads proberen muzikanten van een popband de liefde te
grijpen. Als ze hun handen openen om te zien wat ze hebben gevangen, is bij de eerste de liefde gevlogen en heeft hij alleen maar de muziek. De tweede heeft een dode liefde die nooit ouder zal worden en het nooit oneens met
hem zal zijn. De derde is zijn gezondheid en de muziek helemaal kwijt en daarmee ook zijn liefde. De vierde heeft de toekomst gevangen, zij baart een kind van een onbekende muzikant. Het nummer NICE GIRL GONE BAD symboliseert letterlijk de weggelopen liefdes, wat het raamwerk is van het verhaal".


Pers-quotes
* Intrigerende road movie (NHD)
* Indrukwekkend portret en indringende live registraties (NHD)
* een intiem portret dat blijft fascineren (Filmkrant)
* eerlijke rock met een stevige country-inslag (Het Parool)
* de Emotional Nomads wekken niet alleen met hun muziek royale sympathie op (Het Parool)

Onderstaande High res beelden kunnen gebruikt worden voor drukwerk. Klik op de beelden en een PDS file kan worden gedownload (let op duurt even).

Promotieflyer voor in de foyer
*download hier


* Overzicht crewlist
* Filmography regisseur Jindra Markus
* Discografie JP den Tex
* Biografie JP den Tex
* Info over nieuwste project JP den Tex
* CD release n.a.v. de film


Recensies:

* Het Parool
* Filmkrant

Links:
* Jindra Markus op IMDB

*
Popinstituut: Biografie JP den Tex

* Officiele website JP den Tex

Premièretheaters (07/04/05):
1. Amsterdam: Melkweg Cinema
2. Hilversum: Filmtheater Hilversum

Filmnummer: 65200100