Kater

Oostenrijk - 2016 - 114 min. - Duits gesproken

  • Genre: Drama LGBT
  • Regie: Klaus Händl
  • Script: Klaus Händl
  • Producer: Antonin Svoboda, Bruno Wagner
  • Met: Lukas Turtur, Philipp Hochmair, Toni (kat) Thomas Stipsits, Manuel Rubey, Gerald Votava, Gabriela Hegedüs
  • Premièreweek: 27-10-2016
  • Filmnummer: 65 600 109
bekijk de
trailer
bekijk
de film

De dertigers Andreas en Stefan leiden een harmonisch leven: ze wonen samen in een geweldig huis met tuin aan de rand van Wenen en hebben beiden een leuke baan bij het radiosymfonieorkest, Stefan als hoornist, Andreas als manager. Met een groep collega's vormen ze een hechte vriendengroep. En dan is er nog Mozes, de kater die niet meer weg te denken is uit hun leven.
Maar dan maakt een impulsieve daad van Stefan, die hijzelf niet kan verklaren, alles kapot. Andreas vraagt zich af of hij degene met wie hij zijn huis en leven deelt eigenlijk wel kent en of hij met hem door wil gaan, terwijl Stefan van spijt en berouw niet weet waar hij het moet zoeken. 'Kater' won op het festival van Berlijn de Teddy Award: de prijs voor de beste LGBT-film.

Korte synopsis
De dertigers Andreas en Stefan leiden een harmonisch leven: ze wonen samen in een geweldig huis met tuin aan de rand van Wenen en hebben beiden een leuke baan bij het radiosymfonieorkest, Stefan als hoornist, Andreas als manager. En dan is er nog hun kater Mozes, die niet meer weg te denken is uit hun leven. Maar dan maakt een impulsieve daad van Stefan, die hij zelf niet kan verklaren, een eind aan al dit geluk. Andreas vraagt zich af of hij degene met wie hij zijn leven deelt eigenlijk wel goed kent. Wil hij wel doorgaan met Stefan?

Tagline
Een impulsieve daad maakt abrupt een eind aan het paradijselijke leven van Andreas en Stefan..

Achtergrond
'Kater' won op het festival van Berlijn de Teddy Award: de prijs voor de beste LGBT-film. Op zeldzaam natuurlijke wijze toont de film hoe twee mannen hun dagelijkse leven leiden, tot ze als het ware uit hun paradijs worden verdreven. Hoofdrolspelers Philipp Hochmair ("Das Experiment") en Lukas Turtur beide geboren theateracteurs durven zich voor de kijker helemaal bloot te geven, niet alleen in letterlijke zin.

Commentaar van de jury Berlinale 2016:
Featuring a standout performance by a cat, KATER uses its furry star to expose the violence lurking under the surface of a seemingly idyllic life. Surprisingly not a lesbian film, the story portrays a genuine and sensitive love between men rarely depicted on screen. Writer/director Händl Klaus and his team bring together masterful editing, beautiful cinematography, and great performances from the human cast to create an atmosphere of suspense. The result is a gripping, puzzling, and thought-provoking film that will stick with you long after you leave the cinema.... 

- Panorama selectie Filmfestival Berlijn 2016
- Best Film Teddy Award - Berlinale 2016

Variety 
* Screen Daily
The Upcoming
Hollywood Reporter

 

 

"Sterk geacteerd" ~ Variety
"Aangrijpend en blijft nog lang bij" ~ Juryrapport Berlinale 2016 
"Prachtig camerawerk" ~ Hollywood Reporter