The Violin Teacher

Brazilië - 2016 - 102 min. - Portugees gesproken

  • Genre: Drama
  • Regie: Sérgio Machado
  • Script: Maria Adelaide Amaral, Marcelo Gomes
  • Producer: Caio Gullane
  • Met: Lázaro Ramos, Kaique de Jesus, Elzio Vieira
  • Premièreweek: 05-01-2017
  • Filmnummer: 65 600 106
bekijk de
trailer
bekijk
de film

Als de violist Laerta door de zenuwen zijn auditie verprutst voor het gerenommeerd symfonieorkest van São Paulo, moet hij gedwongen uitzien naar een andere baan. Het enige wat hij kan vinden is die van muziekleraar aan een school in een grote sloppenwijk ('favela'). Met muziekonderwijs wordt daar geprobeerd kinderen een alternatief te geven voor een leven vol criminaliteit en drugsgebruik. De leerlingen zijn geen lieverdjes en bovendien is het onmogelijk alle onwillige invloeden buiten de deur te houden. Maar langzaam aan wint Laerte hun vertrouwen. Hij begint zijn klas klaar te stomen voor een belangrijk concert. De muziek smeedt een hechte band tussen hem en de kinderen, waarvan twee jongens eruit springen door hun uitzonderlijke talent. Een dramatische gebeurtenis versterkt hun onderlinge band. Bij het enthousiast maken van zijn leerlingen voor klassieke muziek herontdekt Laerte weer zijn igen passie voor het spelen, die hij in de stress om een baan te vinden was kwijtgeraakt. Gebaseerd op ware gebeurtenissent..

Korte synopsis
Als de jonge violist Laerte zijn kans op een positie in het symfonieorkest van São Paolo verknald heeft, is het enige werk dat hij kan vinden de baan van muziekleraar in een sloppenwijk. Zijn nauwelijks gemotiveerde leerlingen moeten nog veel leren. Bovendien is het onmogelijk om de criminaliteit die welig tiert in de wijk buiten de deur te houden. Langzaam maar zeker slaagt Laerte er in het vertrouwen te winnen van de kinderen en van de omgeving. Hij begint zijn klas klaar te stomen voor een belangrijk concert. De muziek smeedt een hechte band tussen hem en de kinderen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Onliner
Waargebeurd verhaal over een talentvolle violist die een groepje ongedisciplineerde studenten uit een sloppenwijk transformeert in een getalenteerd symfonieorkest dat inmiddels optreedt over de hele wereld.

Achtergrond
The violin teacher' vertelt het ware verhaal van het ontstaan van een muziekschool in de favela Heliopolis. In de loop der jaren hebben duizenden kinderen en tieners hier al onderricht gehad. Het orkest dat door de beste leerlingen wordt gevormd, het Heliopolis Symfonieorkest, geeft concerten in binnen- en buitenland. De film laat zien dat talent overal geboren kan worden. Maar kansen krijgen is een ander verhaal. 
De muziekschool uit de film heet tegenwoordig het Baccarelli Instituut. Het werd in 1996 opgericht door de beroemde Braziliaanse dirigent Silvio Baccarelli. Nadat een enorme brand een groot deel van Heliopolis in de as had gelegd, wilde Baccarelli iets doen voor de kinderen uit deze wijk.
Regisseur Sérgio Machado komt uit een muzikale familie: zijn ouders waren allebei musici. Hij groeide dan ook op te midden van klassieke muziek. Met veel plezier koos hij de klassieke stukken uit die in de film te horen zijn. Maar ook het geluid van de favela klinkt door op de soundtrack, o.a. met nummers van de Brazilië bekende rappers Criolo en Rappin' Hood. 

- Officiële selectie Filmfestival Locarno 2015 
- Audience Award - São Paulo International Film Festival

**** TV Krant
*** Volkskrant
*** Parool
*** Telegraaf
*** Cinemagazine

"Sympathieke en oprechte film" ~ Volkskrant
"Weet je tot tranen te roeren" ~ NRC
"Met een warm gevoel aan het nieuwe jaar beginnen!" ~ Het Parool 
"Geeft mooi inzicht in het leven van deze jongeren" ~ AD
"Weet het hart van de kijker te bereiken" ~ TV Krant
"Warm drama met precies het einde waar je op hoopt" ~ Preview
"Goed scenario en raakt geregeld de gevoelige snaar!" ~ De Protagionisten

"Prachtige film over de helende kracht van Klassieke Muziek" ~ Variety
"Betrokken, vol eerlijke emoties en erg goed gemaakt" ~ Screen Daily